Číslo účtu: 199677376/0300
Úterý 17. 7. 2018 Léto. Měsíc dorůstá.   Úplněk bude 27. 7. 2018
Pravidla a přihlašování
Aktuality
Životospráva
Zdravá společnost
Silné myšlenky
Nejméně čtené
Nejčtenější
Ankety
Zdravá zahrada
Poradna
Intimnosti
Léčivky



 
Recepty -> Hlavní jídla



Zapečená pohanka s dýní Hokkaidó

Dýně Hokkaidó posiluje slezinu, slinivku, žaludek a dodává qi (čchi). Příznivým působením na slezinu a slinivku je neocenitelnou potravinou pro diabetiky. Sladkou chutí uspokojí všechny milovníky sladkostí.

Pohled do talíře

Na talíři se nacházejí zapečená pohanka, dušená kapusta, pečená dýně Hokkaidó a kysané zelí, šlapané ženskýma nohama. Podle historických pramenů bylo šlapání zelí výhradně mužskou záležitostí, ženám zapovězenou. Řádění patriarchátu nejspíš poznamenalo všechny oblasti lidské činnosti, od sexu přes šlapání zelí až k politice.

Použité suroviny

1 šálek pohanky, 2 šálky vody, 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička majoránky, 3 vejce, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce slunečnicového oleje. Dále 500 g kapusty, 1 velká cibule, 3 lžíce másla, lžička kmínu, půl lžičky koriandru, 3 až 5 zrnek kardamomu, špetka mleté kurkumy, lžička čerstvého strouhaného zázvoru (nebo půl lžičky mletého sušeného), 2 lžičky saturejky. Dále dýně Hokkaidó a 4 lžíce slunečnicového oleje. Asi 250 g kysaného zelí, 1 velká cibule a 2 lžičky kmínu.

Vařící postup

Uvaříme pohanku dle instrukcí o správném vaření obilovin a necháme chvíli odpočívat. Pokličku hrnce je dobré přikrýt složenou utěrkou, aby pohanka vychládala pomaleji.

Následně připravíme kapustu. Pracovní postup je shodný jako u receptu Pohankový prejt a kapusta.

Vrátíme se k pohance, kterou smícháme se zbývajícími 2 pokrájenými stroužky česneku a majoránkou. Zamíchanou hmotu vsypeme do pekáčku vymaštěného slunečnicovým olejem, přiklopíme a v troubě zapečeme asi 10 minut. Rozmícháme vejce se sojovou omáčkou, vyndáme pekáček s pohankou, pohanku zalijeme a ihned vrátíme zpět do trouby. Zapékáme dalších 5 minut.

Dýni Hokkaidó zbavíme nečistot opláchnutím ve studené vodě, případně použijeme kartáček, jímž dokonale odstraníme zaschlé zbytky půdy.

Problémem může být rozkrojení. Zdravá dýně je totiž tak tvrdá, že není snadné do ní zaříznout nůž. Při vedení řezu je zvláště důležité vyhnout se nezáměrnému setkání nože s vlastními prsty.

Na jedné straně dýně je zbytek po květu, na protější straně zbytek po stopce. Nejsnadněji dýni rozkrojíme, jestliže vedeme řez v polovině mezi zmíněnými dvěma póly. Špičku nože zapíchneme do dýně a nožem objedeme dýni jako zeměkouli po rovníku. Vzniklé poloviny proti sobě pootočíme, čímž se od sebe oddělí.

Lžicí vybereme z obou půlek dýňová semena s vlákny a odložíme na talířek. Dýni pokrájíme na plátky nebo kostičky. Čím menší kousky uděláme, tím rychleji bude dýně upečená. Do pekáčku nasypeme dýni, mírně zalijeme olejem, pekáček přiklopíme a dáme péci.

Doba pečení, jak jsem již napsala, záleží na tloušťce pokrájených kousků. Při drobných kouscích postačí 15 minut.

Nejméně práce vyžaduje kysané zelí. Upřednostňujeme zelí kvašené doma před zelím kupovaným v plastikových sáčcích. Na oleji lehce osmahneme cibulku s kmínem. Přidáme zelí, promícháme a dusíme pod pokličkou 1 až 2 minuty.

Než se dýně v troubě upeče, zbavíme dýňová semena vláken. Tato práce je zábavná, neboť z chuchvalce vláken vymačkáváme dýňová semena, tak jako se střílejí třešňové pecky.

Získaná semena rozložíme na talířek a dáme na teplé místo uschnout. Semena upotřebíme k novému výsevu. Klíčivost zachovají řadu let, ale nejlepších

vlastností dosahují po dvou letech uložení v suchém a mírně chladném prostředí.

Hodnotící komentář

Převaha zahřívacího koření, výběr surovin a úprava pečením předurčuje toto jídlo pro chladné nebo deštivé jarní a podzimní dny. O přednostech pohanky a kapusty bylo již napsáno, takže se věnujeme dýni a zelí.

Dýně Hokkaidó posiluje slezinu, slinivku, žaludek a qi (čchi). Příznivým působením na slezinu a slinivku je neocenitelnou potravinou pro diabetiky. Sladkou chutí uspokojí všechny milovníky sladkostí.

Sladkost dýně Hokkaidó je považována za sladkost plnou, neboli podpůrnou, tj. vyživující slezinu a slinivku. Naproti tomu sladkost ovoce je považována za sladkost prázdnou, jelikož taková sladkost slezinu a slinivku nevyživuje.

Sladkost dýně se nejvíce projeví při úpravách pečením, smažením a dušením. Potraviny sladké a plné chuti, např. obiloviny nebo dýně Hokkaidó, jsou vhodné pro všechna roční období.

Účinek plné sladkosti je totiž ze všech chuťových účinků pro lidský organismus nejmírnější, přitom nejvíce adaptující, harmonizující a vyvažující, a proto nejdůležitější. Ale bylo by tragickým omylem přisuzovat stejný účinek prázdné a destruktivní sladkosti bílého cukru.

Druhově čistá dýně Hokkaidó, nezkřížená s jinými druhy dýní, okurek nebo cuket, je velmi tvrdá a překvapivě málo vodnatá. Při kuchyňské úpravě je nutno ji podlít buď vodou, nebo olejem, přičemž olej je výhodnější, jelikož betakaroten, jejž obsahuje, je rozpustný v oleji.

Betakaroten je provitamin A, antioxidant, cenná látka, jež mj. významně ochraňuje před rakovinou. Je-li v potravě dostatečně zastoupen, ukládá se do zásoby v buňkách, odkud jej organismus později odebírá. Obsah betakarotenu v dýni Hokkaidó je nevídaně vysoký.

Vždy na podzim poznáte jedlíky dýní Hokkaidó velmi snadno. Jejich dlaně jsou jantarově žluté. Pokožka v obličeji i na jiných částech těla je žlutá jako při žloutence. Nápadná změna barvy se projeví též na sliznicích pohlaví, kde samozřejmě není každému zjevná. Nezbarvuje se oční bělmo, jehož zbarvení je při žloutence typické.

Hokkaidó lze s úspěchem pěstovat v běžných podmínkách, v nichž se daří ostatním tykvovitým rostlinám. Pozor na okurkofilní a cuketofilní zahrádkáře. Zabránit znehodnocení křížením lze v těchto případech pouze prezervativní ochranou samičích květů a vlastnoručním opylováním jemným štětečkem.

Dýně Hokkaidó vyžadují slunné stanoviště. Při ranních mrazících přikrýváme na noc netkanou textilií. V létě potřebují dostatek vláhy, za což se odmění velkou zásobou plodů, jež v chladné místnosti, kde nemrzne, vydrží do jara.

Dýňová semena čistí krev. Taktéž přirozeným a nejedovatým způsobem vypuzují tasemnice a škrkavky. Rozemletá lze pravidelně přidávat do jídel kočkám a psům. Takto provedená prevence parazitóz je mírná a neškodná, navíc šetří peníze za chemické odčervovací přípravky.

Až se na podzim nebo v zimě setkáme, nedivte se žluté barvě naší pleti. Nestali jsme se Číňany, to jen naše buňky si udělaly zásobu kvalitního betakarotenu z dýní Hokkaidó.

To zelí je skvělý

Kysané zelí nesmělo chybět v žádné chalupě. Nakládalo se ve velkém množství, aby vydrželo po celou zimu. Mléčné kvašení vykazuje samokonzervační efekt, přičemž zelenině zachovává vysokou dietetickou potenci. Včetně bohatého obsahu vitamínu C, jenž v současné krizi stravování představuje fetiš moderní dietetiky.

Máme na mysli zelí doma šlapané a bez chemických aditiv (vylepšujících přísad) a konzervačních látek. Jaký úžasný přirozený mechanismus zde samovolně funguje mezi úrodnou zemí, dřevěným sudem a lidským žaludkem! Levná surovina, snadná příprava, samovolná konzervace, rychlé vaření. Kysané zelí je zázrakem přírody pro ateisty a darem nebes pro nábožné.

Ačkoliv se vitamín C nejlépe uchová v kyselém prostředí bez tepelného zpracování, přesto doporučujeme diabetikům a lidem, jež trápí chladné končetiny, aby nepožívali kysané zelí syrové, nýbrž alespoň krátce povařené. Syrová zelenina vždy ochlazuje organismus, čímž kromě jiných ublížení vyčerpává a oslabuje slezinu.

Chlad v organismu např. způsobuje, že moč sedimentuje a vytváří nerozpustné minerální sloučeniny vystupující z roztoku neboli močový kámen. Stejně tak tuky při nižších teplotách vystupují z emulze a srážejí se v tuhé látky, jež ucpávají cévy, střevní stěny aj.

Je např. velký rozdíl jíst studené tuhé máslo namazané, či spíše nakrájené na chlebu, anebo si namáčet chleba do horkého rozehřátého másla. V prvním případě se posuneme o další krok na cestě k zdravotnímu kolapsu. V druhém případě dodáme organismu silnou a žádoucí výživu, jež organismus ohřeje a posílí.

Lenka Volmová

Odbočení přes Tibet

Stačí malé osvětlení, a každý už snadno pochopí, proč v chladném Tibetu je národním nápojem horký čaj s máslem a proč takto podaná velká množství horkého másla nezpůsobují Tibeťanům tytéž potíže, jež za studena způsobují Zápaďanům.

Mýlí se, kdo vnímá dopady tepla a chladu jen v relacích desítek stupňů. V lidském organismu probíhají při teplotě třicet šest stupňů složité chemické procesy, jež nedokážeme zopakovat ani s pomocí soudobých technických vymožeností.

Některé méně známé výzkumy ukazují, že v živých organismech dochází k transmutacím prvků, a to při běžných tělesných teplotách. Vůbec není zapotřebí vysoká horečka o teplotě miliónů stupňů Celsia.

Fenomény chladu a tepla se v organismu teplokrevných živočichů liší pouhými desetinami, možná setinami stupňů. Přesvědčuje o tom např. stupnice běžného lékařského teploměru. Ale možná se chlad a teplo projevují zcela jinými dosud neznámými hodnotami.

Látky navíc obsahují chlad a teplo v různých formách. Jako náklad, který mohou převzít nebo předat. Dále jako chemickou nebo fyzikální potenci, již mohou uvolnit při své transformaci. A do třetice mohou obsahovat pouze informaci, jež přivede chlad nebo teplo z úplně jiného zdroje.

Vladimír Volma



6. 5. 2006 Čtenost: 9617 Rubrika: Hlavní jídla


Ptačí budky
V zahradách, v nichž nežijí a nezpívají ptáci, je něco v nepořádku. Pravděpodobně tam panují pro ptáky nepříznivé podmínky. V takových zahradách jsou potom podmínky hodně příznivé pro život hmyzích škůdců. Co s tím? Někdy postačí rozvěsit na stromy ptačí budky.
Společný život v zahradě
Kouzlo zahrad jistě nespočívá jen v rostlinné výrobě. Do zahrad chodíme také odpočívat, těšit se životem vprostřed zeleně, zkrátka vracíme se do přírody, z níž jsme vyšli. Skutečnou živou přírodu však nalezneme jen v takové zahradě, v níž nebudeme žít sami.

 


Kontaktní adresa: centos.cz. Mobil: 777986391. Skype: vladimir777986391. Další publikování nebo
jiné šíření zde poskytovaných textů je bez písemného souhlasu vlastníků autorských práv zakázáno.
© CAŽ, o.p.s., autorky a autoři článků, 2006-2011. Nezávislé sledování návštěvnosti: