Číslo účtu: 199677376/0300
Středa 25. 4. 2018 Jaro. Měsíc dorůstá.   Úplněk bude 30. 4. 2018
Pravidla a přihlašování
Aktuality
Životospráva
Zdravá společnost
Silné myšlenky
Nejméně čtené
Nejčtenější
Ankety
Zdravá zahrada
Poradna
Intimnosti
Léčivky



 
Recepty -> Hlavní jídla



Pohankový prejt a kapusta

Prejt nemusí být z vepře. Dobrý prejt lze připravit z pohanky. K němu dušenou kapustu se šesti kořeními, jež v kapustě fungují jako antiflatulenční přísady. Nevíte, co znamená „antiflatulenční“? Čtěte, a dozvíte se. Takové přísady jsou někdy hodně důležité.

Co je prejt?

Prejtem se rozumí náplň do jitrnic. Slovo pochází z německého Brei, což znamená „kaše“. Původně znamenalo jednu várku, jisté množství suroviny, jež byla uvařena a připravena k dalšímu zpracování. Slovo souvisí s německým brühen, s významem „spařit“, a Brot, s významem „chléb“. Takže vlastně spařený chléb s něčím, možná s masem, možná se zeleninou.

Také pohankový prejt, který si připravíme, lze nacpat do střívek, zašpejlovat a uvařit. Pohankové jitrnice pak vypadají překvapivě zabijačkově. Proto mohou ortodoxním masožravcům pomoci vpravit do těla něco rostlinné hmoty, a tak pomoci jejich ozdravění. Naopak ortodoxním vegetariánům mohou pomoci k ozdravění masové vývary, v nichž není vidět žádné maso.

Ale i když pohankový prejt do střívek nenacpeme, a nebudeme ani ortodoxními masožravci, ani ortodoxními vegetariány, přesto si pochutnáme.

Použité suroviny

1 šálek pohanky, 2 šálky vody, 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička majoránky, 3 vejce, 2 lžíce sojové omáčky,1 lžíce slunečnicového oleje. Dále 500 g kapusty,1 velká cibule, 3 lžíce másla, lžička kmínu, půl lžičky koriandru, 3 až 5 zrnek kardamomu, špetka mleté kurkumy, lžička čerstvého strouhaného zázvoru (nebo půl lžičky mletého sušeného), 2 lžičky saturejky.

Vařící postup

Uvaříme pohanku dle instrukcí o správném vaření obilovin a necháme chvíli odpočívat. Pokličku hrnce je dobré přikrýt složenou utěrkou, aby pohanka vychládala pomaleji.

Následně připravíme kapustu. Hlávku rozřízneme, zbavíme košťálů a nakrájíme na tenké proužky. Kmín, koriandr a kardamom rozdrtíme v třecí misce nebo umeleme. Na másle zpěníme plátky z velké cibule a 2 stroužků česneku. Přidáme kmín, koriandr, kardamom, kurkumu, zázvor a saturejku.

Promícháme a přidáme pokrájenou kapustu. Osolíme, podlijeme asi 1 dl vody a vaříme bez pokličky asi 5 min, aby unikly čpavé látky. Potom vaříme, resp. dusíme pod pokličkou dalších 15 min.

Vrátíme se k pohance, kterou smícháme se zbývajícími 2 pokrájenými stroužky česneku, majoránkou, vejci a sójovou omáčkou. Pakliže se rozhodneme pro jitrnice, pak nadchází chvíle, kdy začínáme plnit střívka a špejlovat. Střívka samozřejmě mohou být mikrotenová. Ale i v běžném mikrotenovém sáčku lze připravit „kulatou jitrnici“. Hmotu zavážeme do varného sáčku a uvaříme. Jitrnice vaříme asi 15 min.

Dáme-li přednost pečení, vsypeme zamíchanou hmotu do pekáčku vymaštěného slunečnicovým olejem a v troubě zapečeme. Zapékáme taktéž asi 15 min. Obě formy, ať jitrnice nebo volně ložený pohankový prejt podáváme s vařenou, resp. dušenou kapustou.

Hodnotící komentář

Saturejka, kardamom, kmín a koriandr představují účinné antiflatulenční přísady. Při jedení kapusty jsou takové přísady zvláště potřebné, podobně jako při jedení čočky, hrachu či fazolí. Ano, tušíte správně, slovo „antiflatulenční“ znamená „protinadýmavý“, volněji vyjádřeno „protiprdový“.

Kurkuma, kmín, zázvor, česnek a kardamom zahřívají. Koriandr mírně ochlazuje. Převaha zahřívacího koření předurčuje toto jídlo pro období zimy či chladné jarní nebo podzimní dny.

Zapečení přidává pokrmu více horkou potenci. Vaření ve vodě teplotní účinnost jídla nijak zvlášť nestupňuje. Lidé, jimž bývá spíše zima, by měli zapékat. Naproti tomu lidé, jimž je často horko, by měli upřednostňovat vaření, event. „kulatou jitrnici“.

Lenka Volmová



26. 4. 2006 Čtenost: 6503 Rubrika: Hlavní jídla


Ptačí budky
V zahradách, v nichž nežijí a nezpívají ptáci, je něco v nepořádku. Pravděpodobně tam panují pro ptáky nepříznivé podmínky. V takových zahradách jsou potom podmínky hodně příznivé pro život hmyzích škůdců. Co s tím? Někdy postačí rozvěsit na stromy ptačí budky.
Společný život v zahradě
Kouzlo zahrad jistě nespočívá jen v rostlinné výrobě. Do zahrad chodíme také odpočívat, těšit se životem vprostřed zeleně, zkrátka vracíme se do přírody, z níž jsme vyšli. Skutečnou živou přírodu však nalezneme jen v takové zahradě, v níž nebudeme žít sami.

 


Kontaktní adresa: centos.cz. Mobil: 777986391. Skype: vladimir777986391. Další publikování nebo
jiné šíření zde poskytovaných textů je bez písemného souhlasu vlastníků autorských práv zakázáno.
© CAŽ, o.p.s., autorky a autoři článků, 2006-2011. Nezávislé sledování návštěvnosti: