Číslo účtu: 199677376/0300
Středa 25. 4. 2018 Jaro. Měsíc dorůstá.   Úplněk bude 30. 4. 2018
Pravidla a přihlašování
Aktuality
Životospráva
Zdravá společnost
Silné myšlenky
Nejméně čtené
Nejčtenější
Ankety
Zdravá zahrada
Poradna
Intimnosti
Léčivky



 
Recepty -> Ostatní recepty



Vaření pohanky

Pohanka je v adaptační životosprávě častou součástí pokrmů, její požívání je stejně běžné jako požívání rýže, jáhel, krup, špaget, celozrnných knedlíků ap. Proto je důležité umět pohanku správně uvařit. Kdo by vařil pohanku jako rýži, mohl by se dočkat nemilého překvapení.

Použité suroviny

1 šálek pohanky, 2 šálky vody, na špičku nože soli. (Šálkem se rozumí libovolné objemové množství.)

Vařící postup

Hrnec s vodou postavíme na oheň, v horším případě na elektrické teplo. Než se voda začne vařit, propláchneme pohanku studenou vodou. Můžeme ji v druhém hrnci pomáchat ve vodě a následně zcedit přes síto. Ve vodě pohanku příliš nemneme, poněvadž je měkká a křehká, takže bychom ji snadno rozdrtili, což není žádoucí.

Jakmile se voda v hrnci vaří, zcela neznatelně ji osolíme, vsypeme pohanku a přiklopíme pokličku. Počkáme, až voda začne znovu vřít, a pak stáhneme plamen na minimum, aby se zrna pohanky nevařila prudce. Vaříme 15 až 20 minut.

Jakmile se voda vaří, což se projeví klokotáním, potřebujeme už jen minimální množství tepla. Plynový hořák lze nastavit do úsporné polohy, ale i tak bude tepla zbytečně mnoho. K vaření totiž stačí tzv. utajený var, při němž voda zůstává v mírném pohybu, jenž se na hladině téměř neprojeví.

Toho dosáhneme, když plynový hořák přivřeme, jako bychom jej chtěli zavřít, přičemž sledujeme zkracující se plamínky a dbáme, aby oheň neuhasl. Elektrický zdroj tepla nastavíme na nejnižší stupeň. A kdo má to štěstí, že vaří na plotně, pod níž plápolá živý oheň, musí nalézt plotny, jež hřejí méně, a tam hrnec přesunout.

Po 15 až 20 minutách je pohanka hotová. Pakliže jsme postupovali správně, je sypavá, nevodnatá a příjemně voní jako vařená pohanka.

Možné chybování

Uvedený postup je velmi prostý, takže při jeho dodržování nelze nic pokazit. V praxi se však vyskytují lidé, kteří umějí dobře uvařit rýži, pročež se rozhodnou stejným způsobem uvařit pohanku. Vsypou pohanku do vody a postaví na oheň.

Pohanka se však v hrnci chová jinak než rýže. Dřív než se voda začne vařit, pohanka se přilepí ke dnu, takže se nakonec připálí. A když ji začneme míchat, aby se nepřipálila, získáme hutnou kaši, nikoliv oddělená sypavá zrna pohanky.

Doplňující komentář

Horkokrevní jedinci, kterým je stále horko, mohou pohanku vařit jen 10 minut, a poté ji nechat v hrnci na teplém místě dojít. Dříve se obilné pokrmy nechávaly dojít v peřinách. K témuž účelu občas sloužily i jiné improvizované pomůcky, jež hrnec izolovaly, např. starý kožich, dětský vlněný fusak aj.

Pro diabetiky je vhodnější pohanka vařená 20 minut. Všeobecně totiž platí, že déle vařená potrava je snadněji stravitelná, a proto nevyčerpává tolik slezinu a slinivku, jež jsou u diabetiků oslabené.

Důležitá je také informace, že pohanka vykazuje ze všech obilovin nejnižší glykemický index. Proto dodává energii velmi pomalu, čímž nezpůsobuje cukrový šok, k jehož srovnání je zapotřebí příliš mnoho inzulinu.

Zimomřiví lidé zejména v zimním období mohou pohanku vařit 10 minut a dalších 10 minut ji zapékat v troubě. Vždy v přiklopeném pekáčku nebo v hrnci pod pokličkou, takže vlastně nikoliv zapékat, ale dusit v páře. Potravina upravená při vyšší teplotě pak poskytuje lidskému organismu vyšší teplotní účinnost.

Lenka Volmová



25. 4. 2006 Čtenost: 20861 Rubrika: Ostatní recepty


Ptačí budky
V zahradách, v nichž nežijí a nezpívají ptáci, je něco v nepořádku. Pravděpodobně tam panují pro ptáky nepříznivé podmínky. V takových zahradách jsou potom podmínky hodně příznivé pro život hmyzích škůdců. Co s tím? Někdy postačí rozvěsit na stromy ptačí budky.
Společný život v zahradě
Kouzlo zahrad jistě nespočívá jen v rostlinné výrobě. Do zahrad chodíme také odpočívat, těšit se životem vprostřed zeleně, zkrátka vracíme se do přírody, z níž jsme vyšli. Skutečnou živou přírodu však nalezneme jen v takové zahradě, v níž nebudeme žít sami.

 


Kontaktní adresa: centos.cz. Mobil: 777986391. Skype: vladimir777986391. Další publikování nebo
jiné šíření zde poskytovaných textů je bez písemného souhlasu vlastníků autorských práv zakázáno.
© CAŽ, o.p.s., autorky a autoři článků, 2006-2011. Nezávislé sledování návštěvnosti: