Číslo účtu: 199677376/0300
Neděle 18. 2. 2018 Zima. Měsíc dorůstá.   Úplněk bude 2. 3. 2018
Pravidla a přihlašování
Aktuality
Životospráva
Zdravá společnost
Silné myšlenky
Nejméně čtené
Nejčtenější
Ankety
Zdravá zahrada
Poradna
Intimnosti
Léčivky



 
Recepty -> Ostatní recepty

Slunovratky, sváteční pečivo k oslavě Slunovratu

Sváteční sladkost, po které se neztloustne a která nepoškodí vnitřní orgány. Totéž nelze říci o běžně prodávaných sušenkách s obsahem kokosového a palmojádrového oleje. Sváteční pokrmy neslouží k zajídání stresu a tišení nespokojenosti. Svátečními pokrmy oslavujeme dokonalost a zázračnost života. Síla rituálu pak spočívá v malém množství pokrmu, jímž dosahujeme velkého vnitřního prožitku.

Použité suroviny

Těsto: 600 g hladké pšeničné mouky, 300 g mleté špaldy, 250 g másla, 360 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce tekuté ječmenné sladinky, 500 ml vody.

Žloutková poleva: 9 žloutků, 370 g tmavého třtinového cukru neboli casonady, čím tmavší, tím lepší.

Krém: 6 lžic pšeničného (kukuřičného) škrobu, 250 ml vody, 1 lžíce ječmenné sladinky, 250 g másla.

Posyp: 300 g opražených semletých lískových ořechů.

Příprava a hnětení

Před přípravou těsta si nejprve uděláme tzv. sladovou vodu. Odměřené množství vody mírně zahřejeme, přidáme sladinku a pečlivě rozmícháme. Necháme zcela vychladnout.

Do mísy vsypeme obě mouky a ořechy, zamícháme a směs nasypeme na vál. Směs rozhrneme do kolečka a uděláme ve středu kolečka důlek pro sladovou vodu. Do důlku opatrně nalijeme vychladlou sladovou vodu. Po obvodu kolečka nastrouháme hrubým struhadlem máslo.

(Od jisté doby máslo očicháváme. Stalo se nám při semináři, že čerstvé máslo s platnou záruční lhůtou bylo natolik zkažené, že hotové pečivo přibylo do kompostu. Nejedli je lidé, nežraly kočky ani psi. V Tibetu je staré máslo, které leží několik let v chladu a tmě, nutriční specialitou. Proto je záhadou, jak dokázali v nejmenované mlékárně natolik zkazit máslo, že je nežraly kočky ani psi, jimž za přirozených okolností nevadí ani zkažené maso.)

Příborovým nožem přihrnujeme a vmícháváme do sladové vody mouku s ořechy a máslem, až vznikne ve středu směsi vláčné těsto. Zbytek směsi zpracováváme holýma rukama a promícháváme s vláčným těstem ze středu. Protože těsto je dost mastné, občas jej můžeme při hnětení lehce podsypat hladkou moukou.

Dostatečně prohnětené těsto rozdělíme na tři díly. Jedno těsto budeme vyvalovat, dva díly vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme v chladu.

Tvarování

Dva velké mikroténové sáčky rozřízneme tak, aby se daly rozložit. Jeden sáček položíme na vál, nejlépe tak, aby okraje bylo možné založit pod vál na obou stranách válu. Na takto prostřený vál položíme první část těsta, přes těsto položíme druhý rozříznutý sáček a rozvalujeme z těsta placku asi 0,5 cm silnou.

Mikroténová folie vespod i navrch je užitečná k tomu, že po výkonu nemusíme umývat vál, ani váleček. Těsto se k folii nepřilepí, takže obojí nakonec snadno a čistě oddělíme.

Z vyváleného těsta formičkou vykrajujeme kolečka. Chceme-li mít velké množství slunovratek, zvolíme na vykrajování formičku s průměrem 3 cm. Chceme-li mít slunovratky raději větší, ale v menším množství, zvolíme formičku s průměrem alespoň 5,5 cm.

Vykrájená kolečka snímáme z mikroténu na válu opatrně, aby neztratila kulatý tvar, jinak bychom pro slepení krémem těžko hledali druhé stejně šišaté kolečko. Před sejmutím z válu můžeme kolečka podříznout příborovým nožem obaleným v mouce.

Kolečka naskládáme na plech, avšak zatím nepečeme, a uložíme je na chladnější místo. Celý postup zopakujeme s dalšími dvěma díly těsta. Jakmile máme všechno těsto zpracováno a kolečka uložená na plechách, pustíme se do žloutkové polevy.

Polévání

Do mísy vyklepneme žloutky a přisypeme temně hnědý třtinový cukr s velkým podílem melasy neboli casonadu. Třeme vařečkou tak dlouho, až poleva lehce zesvětlá a stane se tužší. Ihned ji začneme pokládat na kolečka.

Jednou čajovou lžičkou nabíráme přiměřené množství polevy a druhou toto množství seškrabujeme na kolečko a lehce roztíráme. Množství polevy záleží na velikosti kolečka a je lépe jej na několika kolečkách vyzkoušet. Na kolečka malých průměrů stačí obvykle půl lžičky polevy, na větší kolečka pak celá lžička polevy.

Zkoušku provedeme tak, že na jedno či více koleček naneseme odhadnuté množství polevy a asi minutu počkáme, než se poleva sama trochu rozteče do stran a překryje celá kolečka. Pokud poleva steče z koleček na plech, dali jsme moc. Pokud se naopak na okrajích polevy nedostává, musíme příště přidat.

Jakmile máme na jednom plechu polevu na všech kolečkách, dáme kolečka péci a pokračujeme v polévání koleček na dalším plechu. Pečeme asi 20 minut v mírném žáru, tj. při teplotě max. 150°C.

Připravené množství polevy stačí na pokrytí poloviny koleček. Druhou polovinu koleček necháme bez polevy a pečeme také asi 20 minut. Hotová kolečka chladnou na vále a my si připravíme krém pro slepování.

Slepování

Do hrnečku nasypeme škrob, zalijeme trochou vody z celkového určeného množství vody a rychle zamícháme. Zbytek vody dáme vařit. Do vřící vody vlijeme rozmíchaný škrob a vařečkou krátce, ale rychle zamícháme. Vznikne tužší puding, který následně sejmeme z ohně, vmícháme do něj sladinku, vrátíme na oheň a ještě asi dvacet vteřin za stálého míchání vaříme.

Puding necháme vychladnout a během vychládání občas zamícháme, aby nevznikl škraloup. Do vychladlého pudinku přidáváme po částech rozměklé máslo a vymícháváme hladký krém. V mezičase opražíme lískové ořechy a po vychladnutí je rozstrouháme a nasypeme do mísy.

Krémem spojujeme vždy jedno kolečko s polevou a druhé bez polevy. Kolečka k sobě přitiskneme a krém, který vyleze mezi kolečky, rozetřeme nožem okolo po celém obvodu spojených koleček a ihned vyválíme v lískových ořechách. A tím jsou slunovratky hotové.

Osvědčilo se ukládat slunovratky jen ve dvou vrstvách a vrstvy od sebe oddělit mikrotenovým sáčkem nebo alobalem. Kdyby slunovratky ležely přímo jedna na druhé, hrozilo by slepení.

Z uvedené dávky lze připravit asi 100 malých slunovratek o průměru 3 cm.

Hotové slunovratky v množství, po němž se neztloustne

Hodnotící komentář

Lidé slavili svátky již v dávnověku. Na počátku lidských dějin se svátky či oslavy vztahovaly k důležitým změnám v přírodě, případně k důležitým událostem kmene či rodu. Oslavy zimního Slunovratu lidé nejspíš hluboce prožívali, neboť návrat slunce znamenal naději na nový příchod teplého období a bohaté úrody, vlastně naději na přežití.

Společná oslava sjednocuje oddělené jednotlivce, vytváří pocit sounáležitosti, uhlazuje spory a dává utěšující povědomí, že všichni chceme vzájemně spolupracovat, mít se rádi a být si jeden druhému oporou.

Nejdůležitější lidskou potravinou bylo po všechny časy obilí. Většina druhů obilí posiluje žaludek, slezinu a slinivku, tedy orgány, jež vytvářejí z potravy vyživující esenci. Některé druhy obilí pak prospívají také dalším orgánům.

Pšenice pro výkrm

Všechny druhy pšenice, včetně špaldy, posilují ledviny, vyživují yin (jin) a prospívají mysli neboli duši. Pšenice však podporuje ukládání tuků, takže neprospívá lidem s nadváhou, nýbrž jen lidem hubeným a slabým. Přemíra jídel a pochutin kombinujících bílou pšeničnou mouku s bílým cukrem a nasyceným tukem je hlavní příčinou tloustnutí obyvatelstva.

Mimochodem, v uvedeném smyslu jsou nebezpečnou potravinou sušenky obsahující vysoce nasycený kokosový nebo palmojádrový olej. Tyto oblíbené a zhusta prodávané sušenky jsou více než rizikové a jejich záporný dopad na zdraví už přiměl řadu vědeckých odborníků intervenovat za omezené používání při výrobě potravin a lepší informovanost spotřebitelů.

Žel bez úspěchu, neboť o zdraví dnes rozhodují výrobci, pro něž je zdravé vše, co se levně vyrábí a dobře prodává. Nejhorší je, že na výrobku je vyčuraně napsáno, že obsahuje rostlinný tuk, což je pro většinu spotřebitelů garance prospěšnosti pro zdraví.

Jen malá část veřejnosti je informována o tom, že kokosový a palmojádrový olej představují skupinu nasycených tuků, jejichž dopad na organismus je mnohem horší než jakékoliv sádlo, lůj či máslo. (Škodlivými látkami jsou nasycené mastné kyseliny miristová a laurová.)

Královské vlašské ořechy

Naprosto jiné mastné kyseliny obsahuje rostlinný tuk z vlašských ořechů, který netřeba užívat ve formě tekuté, ale lze jej snadno užívat ve formě pevné. Vlašské ořechy posilují ledviny a zahřívají plíce. V zimním chladném období nám konzumace ořechů a dalších semen přináší potřebné posílení.

Vlašské ořechy jsou natolik významnou a účinnou složkou lidské potravy, že pro vysazování a pěstování ořešáků by mělo být zřízeno, psáno s nadsázkou, zvláštní ministerstvo.

Není cukr jako cukr

Třtinový tmavě hnědý cukr s velkým obsahem melasy má několik dobrých vlastností, např. neutralizuje toxické látky z vína, posiluje yin sleziny a není kariogenní, totiž nepřispívá ke vzniku zubního kazu. Zároveň ale také snižuje naši qi (čchi), takže za sladkost v ústech platíme zvýšenou únavou. Ani třtinový cukr by se proto neměl stát pravidelnou součástí lidské výživy.

Upřednostnit bychom měli ječmenný slad známý pod názvem sladinka, neboť je vyráběn z ječmene, který patří do skupiny obilí posilujících již zmiňovanou slezinu a slinivku. Kromě těchto orgánů ječmenná sladinka posiluje též střeva, harmonizuje žaludek, vyživuje krev, prospívá žlučníku a nervovému systému.

Vytvořit sladkosti bez cukru, které se budou alespoň trochu podobat obvyklému vánočnímu cukroví a jimiž nepohrdnou ani lidé zdravé stravě se nevěnující, není snadný úkol. Třeba žloutková poleva, která svou barvou připomíná slunce (zvláště je-li připravena z rafinovaného cukru) je bez cukru neproveditelná. Proto se i v našem slunovratovém receptu výjimečně cukr objevil.

Jestliže si tuto sladkost dopřejeme jednou, dvakrát v roce, neměla by nás ohrozit. Většinou nám neublíží pokrmy, jež sníme mezi zimním Slunovratem a Novým rokem, ale ublíží nám až pokrmy, jež sníme mezi Novým rokem a zimním Slunovratem.

Lenka Volmová



5. 12. 2007 Čtenost: 4569 Rubrika: Ostatní recepty


Ptačí budky
V zahradách, v nichž nežijí a nezpívají ptáci, je něco v nepořádku. Pravděpodobně tam panují pro ptáky nepříznivé podmínky. V takových zahradách jsou potom podmínky hodně příznivé pro život hmyzích škůdců. Co s tím? Někdy postačí rozvěsit na stromy ptačí budky.
Společný život v zahradě
Kouzlo zahrad jistě nespočívá jen v rostlinné výrobě. Do zahrad chodíme také odpočívat, těšit se životem vprostřed zeleně, zkrátka vracíme se do přírody, z níž jsme vyšli. Skutečnou živou přírodu však nalezneme jen v takové zahradě, v níž nebudeme žít sami.

 


Kontaktní adresa: centos.cz. Mobil: 777986391. Skype: vladimir777986391. Další publikování nebo
jiné šíření zde poskytovaných textů je bez písemného souhlasu vlastníků autorských práv zakázáno.
© CAŽ, o.p.s., autorky a autoři článků, 2006-2011. Nezávislé sledování návštěvnosti: